Вход* * *

На нашите читатели пожелаваме
весела и свята Коледа!

Благословена и успешна Нова година!
И през 2018 – заедно като абонати!

---------------------------

Търсим напористи и пробивни хора за набиране на реклами за списанието. 

Впечатляващ % комисионна!
Повече подробности - тук.

 

---------------------------------

 

 

 

 

---------------------------------

Jooble

Обяви за работа

Списание „Човешки ресурси”

на 25 години!

Брой 10/2017

  
 Брой 8/2017     Брой 9/2017

  
 Брой 6/2017      Брой 7/2017

  
  Брой 4/2017
   
 Брой 5/2017 

  
 Брой 2/2017      Брой 3/2017

  Брой 10/2016    Брой 1/2017

  
  Брой 8/2016    Брой 9/2016

   
  Брой 6/2016       Брой 7/2016

   
 Брой 3-4/2016      Брой 5/2016


Брой 2/2016 

Брой 1/2016

Брой 10/2015

Брой 9/2015

Брой 7/2015

Брой 8/2015

altБрой 5/2015

 Брой 6/2015

altБрой 2/2015

 altБрой 3-4/2015

altБрой 10/2014

alt
Брой 1/2015 

Брой 8/2014Брой 8/2014

altБрой 9/2014 

altБрой 4/2014

altБрой 7/2014

altБрой 2/2014

alt
Брой 3/2014 

altБрой 10/2013

altБрой 1/2014 

altБрой 8/2013

altБрой 9/2013

alt
Брой 6/2013

altБрой 7/2013

alt
Брой 3/3013

altБрой 4-5/2013

alt
Брой 1/2013

alt
Брой 2/2013

 

БРОЙ 10/2017

Успели
НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА

Интервю с Жюстин Томс, мениджър Бизнес развитие в Ей Би Си Дизайн енд Комюникейшън

Г-жо Томс, краят на годината е време за равносметка, каква е тя за Жюстин Томс – в професионален и личен план?
Сложна година, предизвикателна в много отношения, но и пълноценна, динамична и добра, в крайна сметка. Много пътувания, които както зареждат, така и изморяват. И много обучения, лекции, семинари и конференции - срещи с нови хора. Обичам това!
За успокоение - има и доста от личните ми задачи и цели, които не успях да завърша, а някои дори и такива, които не успях да започна. И ще оставя за 2018-та.
Как така усмивката не слиза от лицето ви, а и личи, че е искрена?
Усмивката и приемането на живота с всичките му предизвикателства вървят заедно.
Ако сме сърдити и намусени едва ли бихме могли да променим нещо в добра посока.
Позитивната настройка към света мисля е полезна и се стремя да я нося със себе си навсякъде. Почти винаги ми се получава. Надявам се е заразно.
Има ли нещо, което не сте направили в своята кариера досега?
О, разбира се, има! Личното ми мнение е, че малко съм направила. Имам още много да уча, да работя върху себе си и да се развивам :) Това е постоянен процес.
Предприемач или научен работник, или и двете сте всъщност?
По-скоро предприемач. Преподаването в НБУ идва като естествена следваща крачка. Изследването на онлайн пространството и социалните мрежи е ежедневно. Не е наука, в чистия й вид, но за мен е и приключение и съвсем сериозно занимание. Вече много години наред.
...

Престижно отличие
ИНВЕСТИЦИЯТА В СПОСОБНОСТИТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ УТВЪРЖДАВА ДОВЕРИЕ В КОМПАНИЯТА
Награда за Employer Branding Network ще бъде връчена от инвестиционната компания The Blueprint

Андрю Морис, изпълнителен директор на The Blueprint

За първи път у нас се организира конкурсът Employer Branding Awards, иницииран от b2b Media, а партньор на събитието е инвестиционната компания The Blueprint. Проектът има за цел да отличи компаниите на българския пазар спрямо техните постижения в областта на изграждането и утвърждаването имиджа и популярността на работодателския бранд.
Създателят на The Blueprint, г-н Андрю Морис, ще бъде сред представителите на бизнеса в журито на конкурса. Той ще има удоволствието да връчи награда в специална категория - Employer Branding Network, по време на награждаването на 19.01.2018 година. Организаторите от b2b Media искат да фокусират вниманието на бизнесът в страната върху значението на това как един бранд се възприема от неговите служители.
С развитието на работната среда и процеси, за всеки един предприемач в световен аспект става все по-ясно, че ключът към успеха не е единствено идеята, ами и хората, които стоят зад нейното изпълнение – т. нар. Employer Branding. Затова е необходимо да се обърне внимание на позиционирането на бранда пред собствените му служители. Важно е да се знае какво е тяхното усещане за принадлежност към компанията, в която работят, към имиджа и успеха ѝ. А лидерите на пазара са наясно, че за да привлекат в редиците си специалисти на високо ниво, те трябва да им предложат адекватно израстване.
...

Подбор на персонала
ПРИСЪДАТА ОVERQUALIFIED

Милен Великов

Една от най-масовите причини за отказ след интервю за работа е, че кандидатът е прекалено квалифициран за позицията, за която кандидатства. Обикновено това обаче се оказва трудно доказуемо, ако кандидатът поиска повече детайли.
Имал съм честта да бъда както в една, така и в другата позиция, и чувството ми е познато. Зад “присъдата overqualified1” се крият множество смисли. Част от тях са рационални, други са продукт на интуиция, трети са породени от страх от конкуренция в екипа или реална заплаха за нечия позиция.  Някои пък са следствие на невъзможност да си обясним защо не се спираме на определен кандидат или по-скоро липсата на умения да дадем обратна връзка относно нечие представяне. Дали е редно някой да се чувства, че е изгубил времето си, докато е натрупал дългогодишен опит, придобил е няколко научни степени, сертифицирал се езиково и технически, за да чуе, че всичко това за някого е твърде too high profile?
Защо този етикет е „присъда“?
Като масово наложил се в процеса на подаване на обратна връзка при подбор, той нерядко демотивира, фрустрира и ограничава даден кандидат, който иначе е пределно мотивиран да работи тази работа, на тази позиция, именно в тази компания. За себе си той е наясно, че прави „крачка назад“, готов е на компромис със заплата, условия и стимули, но въпреки това, неговите доказателства са неубедителни... Присъда е, защото няма как да се обжалва решението, че се „спираме на друг“, а ако се стори, то вероятността някой да го отмени е минимална.  Присъда е и защото по-силната страна е в ролята на своеобразен съдник, който еднолично споделя своето становище и не дава възможност да чуе аргументите на кандидата, въпреки неговата готовност да бъде на по-ниски условия и позиция. Малцина мои колеги или Управители на организации влизат в детайли относно своята причината за решение в процеса на подбор. Онези, които го правят, са достатъчно предпазливи с повече думи да изобразят финалното – „Спряхме се на друг кандидат. Желаем ви успех в бъдещи начинания“. Случвало ли ви се е да бъдете и от едната, и от другата страна ?
...

Анти стрес
ЩАСТИЕТО Е НАЧИН НА МИСЛЕНЕ

Ирина Кирякова, гещалт терапевт и позитивен психотерапевт

Нещата, които искаме наистина ли са ни нужни или са ни внушили, че биха ни донесли удоволствие, щастие? Базовите човешки потребности са от принадлежност, реализация, храна, сигурност, интимност и повечето от тях не се продават в магазина. Потребностите ни са свързани с одушевения свят, най-вече, желанията ни често са стремеж към неодушевения свят. Много хора са подлъгани и често смесват нуждите с желанията си, а това са различни неща. Ако нуждата ви е от принадлежност/любов, свързване/ - новия ви телефон, макар да е инструмент за свързване, няма да я удовлетвори.
Ако сте финансово ограничени във възможностите си, винаги можете да инвестирате време и енергия в емоционален подарък.
Емоционалните подаръци изискват планиране, време, любов и са много ценни.
Можете да запишете на флашка или диск любимите песни на човека, може да му изработите албум със снимки, да направите клипче от ценните моменти, които сте имали, да му напишете стихотворение, да направите магнит с любима негова картина или снимка. Всичко това не изисква големи средства, но оставя траен спомен и докосва сърцето. Подаръкът е ценен с това, че си помислил за другия, а естеството на подаръка показва до колко го познаваш. Има толкова възможности, ако повикаме на помощ въображението и творчеството. Дори, да занесете на поправка любима вещ на ваш близък, която е ценна и сантиментална за него - и това е прекрасен подарък. Eдна вечер се прибирах от обучение и минавах покрай работилница за поправка на велосипеди. Момчетата стояха отпред и се говореха и забавляваха, докато довършваха работата си. Бе много живо и уютно около тях. Замислих се колко намаляха работилниците в последно време, изместени от магазини за нови и все по-нетрайни стоки. Някои казват, че счупеното трябва да се изхвърля, защото носи лоша енергия. Сигурно важи за определени предмети и отношения. От друга страна съществува изкуство, което превързва раните със злато, нарича се кицуги. Кицуги превръща наранените вещи в произведения на изкуството.
...

Нови книги
МАГИЯТА НА ДИЕТИТЕ

Инес Субашка

Коледа, Нова година, имени дни, зимните месеци са пълни с празници. Човек винаги се подава на изкушения, а след това се чуди какво да направи, за да свали качените по празниците килограми.
Омагьосаният кръг на диетите, вредите и ползите от различните режими на здравословно хранене, отговорът на тялото на неестествените състояния. Всички тези въпроси, а и много други са тема на новата книга на Инес Субашка „Кажи НЕ на глада. Възстанови метаболизма си от диети“, издателство „Вдъхновения“. Изданието ще бъде в ръцете на любопитните много скоро, а тематиката представлява една искрена изповед за Инес, която е минала през всеки един от описаните етапи, както и безкомпромисен анализ на вредите от уж „правилните“ новоизградени навици.
„Вярвам, че животът е едно училище. Уроците никога не свършват, но обикновено прекарваме първата половина от живота си в това да опознаваме света или по-скоро себе си в света. Преминаваме през различни етапи от развитието и себеосъзнаването си и на всеки от тях смятаме, че сме открили всичко“, казва самата Инес Субашка за своята книга и споделя защо е опитала да предаде своя личен опит на читателите си. Нейното пътешествие из дебрите на здравословното хранене, диетите и лутането между различни рецепти започва в младежка възраст и в рамките на следващите години заема все по-голяма част от живота ѝ. Тя самата описва как ограниченията от дадени храни влияят негативно не само на тялото, ами и на съзнанието ѝ. Спазването на различни диети в не малко случаи я е водело до сериозни хранителни разстройства, до депресивни мисли и състояния. Търсейки начин да успокои тялото си, Инес е откривала все нови и нови вариации на различните режими, с присъщото на младите любопитство ги е опитвала и след това е наблюдавала резултатите, които в повечето случаи са били не само вредни, а и дори опасни, ако се задълбочат. Познато ли ви е всичко това?
...