Вход* * *

Търсим напористи и пробивни хора за набиране на реклами за списанието. 

Впечатляващ % комисионна!
Повече подробности - тук.

 

---------------------------------

 

 

 

 

---------------------------------

Jooble

Обяви за работа

Списание „Човешки ресурси”

на 25 години!

Брой 1/2017

  Брой 10/2016    Брой 1/2017

  
  Брой 8/2016    Брой 9/2016

   
  Брой 6/2016       Брой 7/2016

   
 Брой 3-4/2016      Брой 5/2016


Брой 2/2016 

Брой 1/2016

Брой 10/2015

Брой 9/2015

Брой 7/2015

Брой 8/2015

altБрой 5/2015

 Брой 6/2015

altБрой 2/2015

 altБрой 3-4/2015

altБрой 10/2014

alt
Брой 1/2015 

Брой 8/2014Брой 8/2014

altБрой 9/2014 

altБрой 4/2014

altБрой 7/2014

altБрой 2/2014

alt
Брой 3/2014 

altБрой 10/2013

altБрой 1/2014 

altБрой 8/2013

altБрой 9/2013

alt
Брой 6/2013

altБрой 7/2013

alt
Брой 3/3013

altБрой 4-5/2013

alt
Брой 1/2013

alt
Брой 2/2013 

БРОЙ 2/2017

Себереализация
ЧОВЕК Е ЖИВ, ДОКАТО СЕ УЧИ – ТИБЕТСКА МЪДРОСТ

Таня Илиева, консултант

Скъпи читателю,
Аз съм Таня Илиева. С удоволствие ще споделям моята лична история за човешката себереализация.
Бързам да започна с въпросите към теб: „Имаш ли усещането, че не си се реализирал напълно?? Гони ли те чувството, че можеш повече? Питаш ли се: „Защо не ми върви? Къде сбърках? Нямаше ли кой да ми каже? ….”
За съжаление тези неща не се учат в училище. Често на това не ни учат и в къщи нашите родители, защото и тях не е имало кой да научи, когато са били малки. А ми се иска да ни бяха учили… И понеже не можем да влияем на миналото, то поне днес - ние, хората, които живеем в България можем да създадем училище на живота. Училище, което да е достъпно за всички деца и подрастващи, и за техните родители. Дори си го представям като част от редовното образование, за да може цялата нация да попива знанието, а не само тези, които могат да си купят платени семинари. Обещавам да работя за тази кауза и ако ме подкрепяш, не се колебай да ми изпращаш твоите идеи как да стане това реалност.
За да растем здрави, щастливи, успешни и реализирани хора, ни е необходимо знание за живота. Някои от нас са добри импровизатори и живеят по интуиция, но като цяло, без знание нямаме дългосрочен прогрес – и като хора, и като нация.
...

Ловци на таланти
ШАНСЪТ ПОНЯКОГА ЧУКА НА ВРАТАТА, ПРОСТО ТРЯБВА ДА Я ОТВОРИМ

Марияна Боянова, управител на “Нови Глобал България”

Занимавам се с подбор на кадри от 8 години. Като кариерен консултант, самата аз не съм попаднала в тази сфера случайно.
Целенасочено и фокусирано, още от 22-годишна възраст, аз се стремях към тази сфера на бизнеса – не HR, не просто подбор, а т.нар. ‚хедхънтинг‘, директен подбор, подбор на управленски кадри, т.н. Основата ми беше дадена от „Хайнекен“ в Холандия – аналитичен и системен подход към кариерата на всеки един мениджър в централата и оперативните компании във всички държави на бирения гигант.
...

Подбор на персонала
2017 - КРИЗА ЗА КАДРИ ИЛИ КРИЗА НА КОМУНИКАЦИЯТА

Валентин Кръстев, управител на фирма Тренквалдер

Това е тема, която ще ни вълнува през следващите няколко години . „Къде са ми хората?“ ще е стрес въпроса на 2017  за всички колеги в HR отдела. Очевидно ние, заедно,  ще трябва да се справим с тази ситуация или поне да дадем работещи решения.
Нека първо погледнем общата картина. Много и големи международни компании влязоха за кратък период в България и промениха драстично ситуацията с наличието на квалифицирани кадри. Безработицата в индустриалните центрове стигна до почти нулеви реални стойности. Макроикономическата ситуация се промени изцяло. Ние също трябва да се променим, както и да ревизираме плановете и обещанията си към ръководството. Ето тук е големия проблем и началото на трудностите да открием нови кадри. Някак страшно звучи (дори още в главите ни), че трябва да направим нов план, нови цифри за постигане на целите, при условие че вече сме обещали друго на ръководството преди година-две. Чувстваме се виновни, а не трябва. Прекалено много неща се промениха. Няма как да се правим, че всичко е същото и да продължим да се придържаме към планове от преди 2-3 години.
И тук идва завръзката. Как да се справим с кризата за кадри? Дали да търсим нови, уникални решения за новосъздалата се ситуация или да се обърнем към нас самите за да видим какво можем да подобрим от досегашната си работа, да отстраним някои грешки. И двата подхода са верни, въпросът е кой е основният, кой ще ни помогне да привлечем повече квалифицирани кадри, но и да ги задържим?
...

Пътешествия
МИСТЕРИИТЕ НА СВЕТА - МАЙКА ИНДИЯ

Проф. д-р Александър Илиев

Когато тръгнах за първи път към страната на приказките, един мой приятел, бил вече там многократно ме посъветва: „Запомни първото си впечатление от Индия! То обяснява всичко за тази страна“. Аз, естествено, забравих това в кипежа на подготовката, пътуването и грижите около багажите ни, подготвени за Хималаите. Кацайки през нощта в Калкута, наехме две моторикши и за около час прекосихме заспалия град, за да спрем пред сградата на Индийско-българското дружество, където щяхме да спим. Приятелите ми, стари кучета в региона, ме оставиха да пазя чохлите с екипировката и влязоха да търсят домакина. Останал сам на пустата нощна улица, забелязах крава, внимателно преминаваща между заспалите просяци по тротоара. Тя се спря под една оплюта от мухи и комари улична лампа с мътна светлина и започна да чете афишите, разлепени на стената. Главата й бавно се движеше отляво надясно. Привършила един ред големи печатни букви, тя свеждаше муцуна ред по-надолу и повтаряше същото движение. Знаейки, че кравите на полуостров Хиндустан са свещени животни, съвсем оглупях от това, което наблюдавах. Мистерията се разбули, когато един от приятелите ми се върна за багажа. На моя въпрос: „Какво става тук?“ той отговори просто: „Я погледни отстрани“. Сменяйки гледната точка забелязах, че кравата лиже брашняното лепило от афишите, а не ги чете. Просто движението, видяно отзад, поразително приличаше на четене…
Всяко чудо в Индия има и своето материално обяснение. Понякога то е вън от рамките на нашата фантазия, не ни устройва, звучи ни абсурдно или просто няма обективно доказателство за него. Но мистериите там съществуват и хората ги приемат такива, каквито са. В този кратък туристически пътеводител съм подбрал две такива загадки. Като професионален учен, аз нямам обяснение за никоя от тях, но моята камера ги е регистрирала. Те просто съществуват, без засега да могат да бъдат обяснени.
...

HR форум
УСПЕХЪТ НА БИЗНЕСА ЗАВИСИ ОТ ХОРАТА

HR секторът се развива с изключително бързи темпове. Днес успехите на бизнеса са все по-малко зависими от машините и все повече от хората. Именно това подтиква компаниите да полагат по-големи усилия да удовлетворяват нуждите на служителите си. Около тези изводи се консолидираха всички участници в единственото по рода си HR изложение в България.
Освен изложбена част, по време на HR Industry се провежда и семинарна програма, представяща най-актуалните тенденции при продуктите и услугите в сферата на човешките ресурси.
На 9 февруари 2017 г., в Интерпред - СТЦ София, се проведе шестото издание на единственото по рода си специализирано браншово изложение HR Industry. Това уникално за HR бранша събитие събра над 550 гости и 48 изложители - български и международни компании - в рамките на деня.
...

Мениджмънт
КАК КОМПРОМИСИТЕ УБИВАТ ЛИДЕРСТВОТО?

Управлението на една компания, основано на принципите на сътрудничество не освобождава по никакъв начин един ръководител от лидерските позиции при взeмането на решения. Какво обаче да се направи, за да се запази авторитета и един мениджър  да остане свободен и относително независим?
Често може би си задавате този въпрос?
Какво става днес с лидерите и лидерството?
Отговорът понякога е еднозначен. – Унищожиха го сътрудничеството и компромисите.
Натали Берк, основател и генерален директор на CommonHealth ACTION пише провокативна статия за сайта LinkedIn за кризата на лидерството в съвременния бизнес свят. Тя работи с талантливи мениджъри от различни страни в няколко сфери на икономиката. Тяхната кариера се намира на различни етапи на развитие, стиловете им на работа са коренно противоположни. Въпреки това според нейното мнение тези мениджъри все пак имат нещо общо – стремежът им да играят водеща роля в своята компания.
Моралният им компас – дискусии, компромиси и сътрудничество. Но, именно те убиват лидерството, категорична е Берк.
...

Здрави в офиса
ДЕБНАТ НИ НОВИ, „ТИХИ УБИЙЦИ”

д-р инж. Деяна Илиева, д-р София Евстатиева, дм

Много хора мислят работата в офис за лека и безопасна, но не се заблуждавайте -  всъщност в офиса са новите „тихи убийци“ - лош въздух, нездравословно хранене, обездвижване, продължително седене.
Скоро бяхме в модерна офис сграда - всичко изглеждаше добре, до момента в който хората споделиха своята болка - въздухът не се диша. Липсата на добра вентилация, излъчваните опасни  вещества  от мебели, подовите покрития и строителни материали влошават качеството на въздуха и намаляват кислорода. В резултат капацитетът на белите дробове намалява драстично и се стига до алергии.
Можем ли да се справим сами? Оказва се, че има решение, което можете и сами да приложите - отглеждайте растения.
...