Вход* * *

Търсим напористи и пробивни хора за набиране на реклами за списанието. 

Впечатляващ % комисионна!
Повече подробности - тук.

 

---------------------------------

 

 

 

 

---------------------------------

Jooble

Обяви за работа

Списание „Човешки ресурси”

на 25 години!

Брой 4/2017

  
 Брой 2/2017      Брой 3/2017

  Брой 10/2016    Брой 1/2017

  
  Брой 8/2016    Брой 9/2016

   
  Брой 6/2016       Брой 7/2016

   
 Брой 3-4/2016      Брой 5/2016


Брой 2/2016 

Брой 1/2016

Брой 10/2015

Брой 9/2015

Брой 7/2015

Брой 8/2015

altБрой 5/2015

 Брой 6/2015

altБрой 2/2015

 altБрой 3-4/2015

altБрой 10/2014

alt
Брой 1/2015 

Брой 8/2014Брой 8/2014

altБрой 9/2014 

altБрой 4/2014

altБрой 7/2014

altБрой 2/2014

alt
Брой 3/2014 

altБрой 10/2013

altБрой 1/2014 

altБрой 8/2013

altБрой 9/2013

alt
Брой 6/2013

altБрой 7/2013

alt
Брой 3/3013

altБрой 4-5/2013

alt
Брой 1/2013

alt
Брой 2/2013 

БРОЙ 4/2017

КОНСУЛТАНТ
ЗНАНИЕТО Е ПО-ЕВТИНО ОТ НЕЗНАНИЕТО

Интервю с Павлина Цветанова, управител на консултантска компания „Съплай Чейн” ЕООД

Напоследък доста се шуми, че персоналът недостига или няма необходимите знания и умения за изпълняване на дадена длъжност. Действително във веригата за доставки се наблюдава по-голямо текучество във фирмите, които нямат ясни процедури или имат процедури, но не ги прилагат. Какво правим обаче ние като работодатели да задържим хората и да получаваме резултата, за който плащаме заплати? Масово работодателите търсят готови кадри, а такива все повече няма. Плащането на по-високо заплати за по-квалифициран персонал излиза доста по-евтино от плащането на каквато и да е заплата за ниско квалифициран персонал. Най-малкото, защото квалифицираният кадър стреля точно в целта, прави по-малко грешки и докарва по-бързо приходи на компанията от неквалифицирания кадър. Само че никой не се е родил научен. Как тогава едни са по-опитни и надеждни от други?
Като оставим настрана личностните качества, това което откроява служителите е тяхното желание да учат. Едни натрупват знания чрез ежедневна работа. Други четат допълнителна литература, търсят нови знания, експериментират. Първите напредват като костенурки, а вторите буквално се изстрелват в кариерата си. Първите седят и чакат някой да им подаде, вторите грабват всяка възможност за развитие. Ние обаче трябва да работим и с едните и с другите – просто едните стават за мениджъри, а другите си остават изпълнители.
...

СЕБЕРЕАЛИЗАЦИЯ
АЗ МОГА


Таня Илиева, консултант

Как да разкрия истинския си потенциал?„ – този въпрос започва да ни занимава след като осъзнаем, че времето ни на тази земя не е безкрайно. Може би е по-редно да си го зададем по друг начин – в какъв процент използваме потенциала си днес? Дали сме разкрили и култивирали своите заложби? Дали сме ги превърнали в наши помощници или само се хвалим с тях? Нека се замислим дали използваме времето си пълноценно или го пилеем в развлечения и безсмислени занимания? Защо сме тук и каква е нашата мисия? Какви проблеми на хората можем да решим и кой би имал полза от тях? А ако решим да изсвирим последния акорд на тази симфония от правилни въпроси трябва да се попитаме съвсем сериозно: „Какъв е смисъла на живота ни„?
Вероятно той е свързан пряко с прочутата фраза, която чуваме често: „Абе човекът толкова си може!„ Нека уточним – човек може толкова, колкото сам поиска да може, колкото време посвети на своето основно занимание. Има една проста формула на успеха – Ако искате да удвоите резултатите, които получавате, удвоете времето, което отделяте за работа по този въпрос.
Нека сега да се попитаме направо, използвайки второ лице, единствено число:
Ако имаш магическа пръчка и с нея направиш така, че да имаш всичките знания и умения да работиш нещо, какво би било то?
...

ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО
ПЪРВИ СТЪПКИ НА СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО В БЪЛГАРИЯ

Йорданка Телкиянова, Регионален Мениджмънт, Обединени Идеи за България

Всяка дефиниция на социално предприемачество трябва да започне с дефиниция на термина „предприемачество„. Социално е нейно допълнение, и ако първото не извиква асоциации на реални примери от световния бизнес въобще, значи и социалното предприемачество губи своето значение.
Тенденцията към този клон на предприемачеството е съвсем нова и като такава среща системна опозиция в България. Преустановена концепция е обществото ни да приема всяка форма на „социална„ инициатива като благотворителност, филантропия и неморално да е обвързано с пари.
Въпреки тези и други обществени спънки, България бе отразена в специалния доклад на Global Entrepreneurship Monitor за социално предприемачество през 2015 като страна с малка, но благоприятно развиваща се екосистема за предприемачество. Средният процент на социални иновации, с които се движат 31 от оценените държави е 1.6%, с абсолютно ниската стойност от 0.1% в Иран и България до впечатляващите 4,0% във Филипините и Израел.
В доклада се посочва още, че най-предприемчивата група от българското населението е на 35-44 годишните, които са стартирали и управляват опериращ бизнес от две или повече години. В групата на 18-24 годишните показват ниво на активност почти толкова високо като 35-44 годишните утвърдени на българския пазар предприемачи.
...

УСПЕШЕН СТАРТ
ПОДХОДЯЩИТЕ ХОРА МЕ ВДЪХНОВЯВАТ И МОТИВИРАТ

Мая Бобева, съсобственик на издателство „Клевър Бук”

За мен основното предимство на собствения бизнес е свободата. Свободата да вземаш решения, да реализираш идеи, да правиш грешки дори. В някои компании съществува култура на недопускане на греши, която води до липсата на всякаква инициативност и съответно напредък. Като определена полза отчитам и възможността да определям работното си време сама, което не означава, че работя по-малко, а че работя тогава, когато е най-ефективно за мен и семейството ми.
Дали е по-добре да си високо платен наемен работник? Защо не, ако имаш достатъчно свобода и учиш нови неща.
...

КАРИЕРА В БЪЛГАРИЯ
БЪЛГАРСКИЯТ КАРИЕРЕН ФОРУМ СЪБРА НАД 100 СЪНАРОДНИЦИ И ДЕСЕТКИ ФИРМИ ВЪВ ФРАНКФУРТ

Стефан Радев, студент по Икономика в първи курс в „Гьоте Университет” във Франкфурт на Майн, част от медия екипа на сдружение „Български кариерен форум”

Над 100 български студенти и млади професионалисти, развиващи се в Германия, се включиха в превърналия се в традиция Български Кариерен Форум, който ежегодно от три сезона насам се провежда във Франкфурт на Майн, финансовата столица на Европа.
В събота, 22-и април, на изложението бяха поканени над двадесет компании и организации, които имат представителства или изцяло развиват дейността си в България, за да се запознаят лично с младите си сънародници в Германия.
Форумът се организира от студенти за студенти и целта е да покаже на младите българи в чужбина, че обратен път към родината винаги има и в лицето на фирмите гости да видят потенциални работодатели, за да направят своя избор да се завърнат в родината.
Сред представителите на фирмите личаха имената на утвърдени в бранша софтуерни компании, производители на бяла техника, верига хипермаркети и банки, които представиха своите проекти и продукти, за да покажат, че професионалната реализация в България си струва.
...

МЕНИДЖМЪНТ
УП
РАВЛЕНИЕ НА ПЕРСОНАЛА ИЛИ УПРАВЛЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ

В стопанските единици, все по-голям акцент се поставя на човешките аспекти и ценности. Голямо значение се отдава на способностите на мениджърите и специалистите да повишат конкурентно способността на стопанската единица , чрез осигуряване на взаимна мотивация и лоялност в процеса на работа.
Ако управлението на персонала е един механичен процес, то управлението на човешките ресурси е процес, който се стимулира и е повлиян от технически и организационни промени в средата, в която функционира стопанската единица.
Системите на управление на персонала и системите за управлението на човешките ресурси по своята същност не се различават. Разликата е предизвикана от различията в акцентите и подходите за тяхното изясняване. Например: Според Хендри и Петигрю (Hendry and Pettigrew, 1990), управлението на човешки ресурси се разглежда като „перспектива на управлението на персонала, а не управление на персонала като такова”.
От това определение следва:
- управлението на човешки ресурси в значително по-голяма степен представлява само по себе си интегрирана дейност на линейните мениджъри;
- управлението на персонала се опитва да влияе на линейните мениджъри.
Това подчертава голямото значение на участието на мениджърите от висшите ешелони в процеса на формиране на фирмената култура. Това далеч не се отнася за управлението на персонала, което винаги се отнася незаинтересовано към развитието на компанията и свързаните с него идеи с унитарен и социално-психологически характер.
...

HR КАЛЕНДАР
ЕВРОПЕЙСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ХОРА

HR мениджмънта насърчава капацитета за иновации
15 юни 2017 г., Холандия
- HR иновационния процес.
- Социални иновации.
- Устойчивата пригодност за заетост в сътрудничество с HR мениджмънта.

Симпозиум „Следващата HR еволюция“
22 юни 2017 г., Цволе, Холандия
- Еволюцията на човешките ресурси.
- Прехвърляне на собствеността на HR организациите към физическите лица.

HR среща
4 – 5 октомври 2017 г., Копенхаген, Дания
- HR днес и утре.

Форум „Управление на човешките ресурси„ 2017
12 –13 октомври, 2017 г.q Залцбург, Австрия
- Гъвкавостта - проклятие или благословия?

Конгрес на Европейска асоциация за управление на хора
27 октомври, 2017 г., Париж, Франция
- Нови европейски HR хоризонти

Форум „Глобалната мобилност на бъдещето"
16 ноември 2017 г., Франкфурт, Германия
- Мениджърите като стратегически бизнес партньор – да подчиним времето!